Placinta cu mere !
Ingrediente:
- 250 gr margarina/unt
- 250-300 gr faina
- 80 ml de apa
- o lg-ta de zeama de lamaie
- 3 lg de zahar
- 1/2 fiola esenta de vanilie
- 1 lg-ta praf de copt
- 1 praf de sare
- 1 ou
- 2 kg mere
- cateva stafide pentru aroma
- zahar dupa gust
- 3 lg de ulei
- 5 cuisoare
- scortisoara macinata
- 70 gr coaja de portocala rasa
Mod de preparare:
Spalam merele, le curatam de coaja, le taiem cubulete si le radem.
Intr-un vas le punem pe foc la calit.Dupa cateva minute adaugam cuisoarele,stafidele si coaja de portocale.( daca sunt prea multe arome, se poate pstra doar una din ele, dupa gust).
Dupa ce oprim focul adaugam si scortisoara.
Aluat:
Taiem margarina sub forma de cuburi.
Amestecam faina, praful de copt,sarea,zaharul si margarina, pana cand nu mai sunt bucati de margarina.
Adaugam apa, zeama de lamaie si vanilie si framantam pana se omogenizeaza bine.
Completam cu faina pana cand aluatul se leaga si se dezlipeste usor de pe maini.
Fiind un aluat de foitaj, se semiintinde de 5-6 ori.
Asamblare
Se intinde o faie de aluat cu grosimea de 7-8 mm.Se aseaza in forma rotunda si se preseaza bine marginile ca sa nu cada.
Lasati aluatul sa atarne in afara si la sfarsit cand va fi gata il veti putea decupa.
Dupa ce aluatul e bine intins si lipit de margini, punem merele racite deja.
Intindem o alta foaie de aluat si taiem fasii subtiri,de grosimea degetului mic.
Asezam fasiile taiate pe placinta incepand cu o cruce din mijloc, si presam bine marginile.Apoi vom pune cate doua fasii, una din dreapta, una din stanga,urmate de una sus si una jos......si tot asa.
La sfarsit, ungem aluatul cu oul batut, presaram zahar si bagam placinta in cuptorul incins in prealabil la 180°.

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu