duminică, 2 august 2015

Apfeltorte

                                           Apfeltorte 

                                                     ( Tort de mere )

Ingrediente: 

  • 5 oua
  • 5 lg de zahar 
  • 5 lg ulei
  • 5 lg faina
  • 3 lg de cacao
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 2 plicuri budinca de vanilie
  • 500 ml lapte de soia cu aroma de vanilie
  • 100 gr de stafide
  • 5 mere 
  • 1 bob de unt
  • zahar brun
  • 1 plic de zahar vanilat 
  • 1 plic de gelatina 
  • esenta de migdale
  • 200 ml de apa

Mod de preparare:

Blat :  Separam albusurile de galbenusuri, si batem albusurile spuma impreuna cu un praf de sare.
           Incorporam apoi rand pe rand si galbenusurile, amestecand compozitia cu ajutorul unui tel,                prin miscari circulare de jos in sus.
           In timp ce amestecam incontinuu, adaugam si  cele 5 lg de zahar, 5 lg de ulei, 5 lg de faina,                 praful de copt, cele 3 linguri de cacao si zaharul vanilat.
           Turnam compozitia intr-o forma rotunda detasabila tapetata cu hartie de copt in prealabil, si              si o introducem in cuptor pentru 20-25 de min ( timp in care nu deschidem clapa cuptorului).
           Cand blatul este copt, il scoatem din cuptor si il lasam deoparte sa se raceasca.

Crema: Punem 3 sferturi din cantitatea de lapte de soia pe foc, impreuna cu 2,3 lg de zahar brun.
             Separat desfacem intr-o cana, plicurile de vanilie, impreuna cu restul cantitatii de lapte. 
             Cand laptele de pe foc este fierbinte incorporam budinca dizolvata in cana, si amestecam cu
             ajutorul unui tel, pana cand budinca se ingroasa si capata o consistenta grea. Daca preferati              un gust mai dulce, atunci puteti suplimenta cantitatea de zahar.
             Cand budinca este gata, adaugam si stafidele si amestecam.

Decor: Spalam merele si le curatam de cotor si seminte ( eu nu le-am curatat de coaja, nu am vrut sa             renunt la sursa de vitamine pe care aceasta o contine :)
            Taiem merele in felii subtiri. Separat punem pe foc o tigaie ( care nu lipeste), si punem in 
           mijloc  un bob de unt. Adaugam feliile de mere si zaharul brun ( eu am pus 3,4 linguri, 
            insa se poate suplimenta).
            Amestecam usor merele, pana cand acestea se inmoaie, si se caramelizeaza frumos.
            Dam compozitia deoparte.
             
Sirop: Intr-un vas adaugam apa, 3 lg de zahar si 2,3 picaturi de esenta de migdale. Amestecam 
           pana cand zaharul este complet dizolvat.

Mod de asamblare: 

Taiem blatul in doua jumatati egale. Asezam partea de jos pe un platou si insiropam cu jumtate din cantitatea de sirop obtinut.
Folosim peretii formei detasabile, asezandu-i in jurul blatului pe platou.
Turnam  apoi jumatate din crema de budinca cu stafide.
Adaugam si cea de-a doua jumatate de blat, pe care o insiropam cu restul cantitatii de sirop.
Vom turna apoi restul de crema de budinca cu stafide.
Deasupra vom aseza merele caramelizate peste care vom turna apoi gelatina ( pe care am preparat-o pe foc, dupa instructiunile de pe spatele plicului). 

                         

                                                                       Pofta Buna!


           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu